Ένα από τα θέματα που αναφέρουν συχνά οι γονείς που έχουν παραπάνω από ένα παιδί είναι ο ανταγωνισμός και η ζήλια ανάμεσα στα αδέρφια, δηλαδή η αδελφική αντιζηλία.
Τα αδέλφια, καθημερινά ενδέχεται να έχουν ως στόχο με διαφόρους τρόπους να κερδίσουν την προσοχή των γονιών, αλλά και του οικείου περιβάλλοντος που τα φροντίζει. Είναι σημαντικό να σκεφτούμε ότι η σχέση που διαμορφώνει το κάθε παιδί με τους γονείς του βιώνεται ως αποκλειστική και μοναδική που κανένας δεν μπορεί να εισβάλλει σε αυτήν διεκδικώντας μέρος της αγάπης και της προσοχής των γονιών, ακόμη και αν πρόκειται για μέλος της ίδιας οικογένειας όπως είναι ο/η αδελφός/ή.
Συχνά η αδελφική αντιζηλία πυροδοτεί καβγάδες οι οποίοι ταλαιπωρούν την οικογένεια. Οι γονείς καλό είναι να γνωρίζουν πως δεν είναι στο χέρι τους να τους αποτρέψουν και κάποιες φορές ούτε χρειάζεται να το κάνουν. Οι συγκρούσεις αποτελούν ένα τρόπο συνδιαλλαγής μεταξύ των ανθρώπων. Τα παιδιά μέσα στην οικογένεια μαθαίνουν πώς να εκφράζουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, πώς να θέτουν όρια στους άλλους σεβόμενοί τους και πώς να επιλύνουν με αποτελεσματικούς τρόπους προβλήματα που προκύπτουν.
Μαγική συνταγή για την επίλυση ενός τέτοιου ζητήματος δεν υπάρχει, γνωρίζουμε άλλωστε πως η αδελφική αντιζηλία αναπτύσσεται ανάμεσα σε διαφορετικά και μοναδικά άτομα. Εν τούτοις, κάποιες στρατηγικές θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τη συνθήκη και να συμβάλλουν ώστε να καταφέρουν οι γονείς να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα την κατάσταση.
Αποφυγή συγκρίσεων
Το κάθε παιδί είναι μοναδικό. Έχει τις δικές του δυνατότητες και ικανότητες και η σύγκριση μόνο την αδελφική αντιζηλία μπορεί να καλλιεργήσει. Αντιθέτως, η αναγνώριση και η αποδοχή κάθε παιδιού μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή του και να μειώσει την ανάγκη του για υπεροχή έναντι των αδελφών του.
Διατήρηση ουδέτερης στάσης
Είναι ιδιαίτερα σημαντική η αποφυγή υποστήριξης μίας πλευράς μονομερώς. Η διατήρηση μίας ουδέτερης στάσης συμβάλλει στην προώθηση της επίλυσης της διαμάχης μεταξύ των αδελφών.
Φροντίδα όλων των μελών ισάξια και ισότιμα
Ιδιαίτερη σπουδαιότητα έχει η ικανότητα να αντίληψης των αναγκών των παιδιών και να μην υπάρχει επιρροή από αντιλήψεις ότι λόγω προσωπικότητας κάποια παιδιά χρήζουν περισσότερης προσοχής, στοργής και φροντίδας από τα υπόλοιπα.
Καταγραφή αποδεκτών και αποτελεσματικών μεθόδων επίλυσης των συγκρούσεων
Άλλη μία στρατηγική είναι η ενθάρρυνση των παιδιών να συμμετέχουν στη διαδικασία, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες να θυμηθούν και να εφαρμόσουν κάποιες από τις προτεινόμενες λύσεις της λίστας, όταν προκύψει μια σύγκρουση.
Αφιέρωση προσωπικού ποιοτικού χρόνου στο κάθε παιδί ξεχωριστά
Καθοριστικός είναι ο διαμοιρασμός του χρόνου των γονέων σε κάθε παιδί, με το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να βιώσει προσωπικές στιγμές. Ωστόσο, παράλληλα η οργάνωση οικογενειακών δραστηριοτήτων (π.χ. μια εκδρομή) προκειμένου να περνάτε κοινό χρόνο όλοι μαζί είναι απαραίτητη ώστε έτσι να μην διεκδικούν χωριστά την προσοχή του κάθε γονέα με αδόκιμους τρόπους.
Κυρίως όμως, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα παιδιά είναι απλώς παιδιά και ότι οι μεταξύ τους καβγάδες δεν τα κάνουν κακά παιδιά. Αυτό που χρειάζονται είναι αγάπη, υπομονή, χρόνο και καθοδήγηση για το πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους με πιο αποτελεσματικούς και εποικοδομητικούς τρόπους. Η αδελφική αντιζηλία είναι ένα ζήτημα που επιλύεται με τους κατάλληλους χειρισμούς.
Μηνά Στυλιανή
Αναπτυξιακή- Σχολική Ψυχολόγος MSc.