Τα προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης απευθύνονται σε άτομα κάθε ηλικίας για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας τους απασχολεί.
Παρέχονται ατομικά ή/ και ομαδικά προγράμματα ψυχοθεραπείας, ψυχοεκπαίδευσης, συμβουλευτικής παιδιών και οικογένειας.
Στόχος μας είναι η υποστήριξη, η φροντίδα, η ανακούφιση, η καθοδήγηση και η πληροφόρηση όλων των ανθρώπων που καλούνται να διαχειριστούν ζητήματα ψυχικής υγείας.
Για να αντιμετωπιστούν θεραπευτικά τα ψυχολογικά ζητήματα ενός παιδιού ή εφήβου και της οικογένειάς του, ακολουθείται μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία βασιζόμενη σε επιστημονικά εργαλεία.
Εν αρχή είναι η διάγνωση
Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι η ψυχολογική διάγνωση, η οποία παρέχεται μετά τη λήψη του ψυχολογικού ιστορικού από τους γονείς και τη διαγνωστική συνεδρία με το παιδί ή τον έφηβο.
Για τη διαδικασία αυτή, εκτός από την κλινική συνέντευξη, συχνά χρησιμοποιούνται ψυχοδιαγνωστικά εργαλεία, όπως ψυχομετρικά τεστ ή προβολικά τεστ και ερωτηματολόγια αυτοαναφοράς.
Ακολούθως, προτείνεται η ενδεδειγμένη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Ψυχοθεραπεία παιδιών/ εφήβων
Μετά την αξιολόγηση των δυσκολιών αλλά και των δυνατοτήτων ενός παιδιού/ εφήβου, επιλέγεται και προτείνεται η καταλληλότερη θεραπευτική παρέμβαση.
Στόχος των ψυχοθεραπευτικών συνεδριών είναι να αναγνωριστεί τι υποβόσκει πίσω από τις συμπεριφορές και τα συμπτώματα που εμφανίζει ένα παιδί ή ένας έφηβος. Η ψυχοθεραπεία βοηθά τα παιδιά και τους εφήβους να διαχειριστούν συναισθήματα, όπως φόβο, θυμό, λύπη, καθώς επίσης και άλλα συναισθήματα και σκέψεις που τους μπερδεύουν και τους προκαλούν σύγχυση.
Η ψυχοθεραπεία έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε ολόκληρη την οικογένεια του θεραπευόμενου, καθώς σταδιακά το άτομο εμφανίζει συνολικά θετικότερη συμπεριφορά και διάθεση σε όλα τα κοινωνικά περιβάλλοντα, με αποτέλεσμα οι σχέσεις του να βελτιώνονται. Σ’ αυτήν την προσπάθεια αυτοβελτίωσης του θεραπευόμενου, συνοδοιπόροι παραμένουν οι γονείς, οι οποίοι παρακολουθούνται τακτικά σε ξεχωριστές συνεδρίες. Παράλληλα, ο ψυχολόγος συνεργάζεται στενά και με την υπόλοιπη θεραπευτική ομάδα προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τις ανάγκες του παιδιού και να δημιουργήσει το ενδεδειγμένο θεραπευτικό πλάνο.
Συμβουλευτική γονέων
Ο γονεϊκός ρόλος, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, είναι γεμάτος προκλήσεις. Συχνά οι γονείς αισθάνονται την ανάγκη να μοιραστούν σκέψεις και προβληματισμούς, αλλά και να λάβουν καθοδήγηση ως προς τις κατάλληλες πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουν για την ανατροφή των παιδιών τους.
Μέσα από τις συναντήσεις με τους γονείς αναδύονται νέες οπτικές και αναδεικνύονται εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης των παιδιών/ εφήβων. Οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν τους προβληματισμούς τους αναφορικά με την ανατροφή των παιδιών ή των εφήβων τους είτε είναι τυπικής, είτε αποκλίνουσας ανάπτυξης
Ομάδες ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων
Οι κοινωνικές δεξιότητες είναι συνυφασμένες με την καθημερινότητα και την ένταξη στην κοινωνία. Συχνά παιδιά και έφηβοι με μαθησιακές, αισθητηριακές, αναπτυξιακές ή συναισθηματικές δυσκολίες μπορούν να εμφανίσουν ελλείμματα στην κοινωνική συνδιαλλαγή. Οι ομάδες ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων, μέσα από ένα δομημένο και προστατευμένο περιβάλλον βοηθούν τα παιδιά και τους εφήβους να αναπτύξουν αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης ώστε να μπορέσουν να εξελίξουν ή/και να ενισχύσουν τις κοινωνικές, επικοινωνιακές και ψυχοσυναισθηματικές τους δεξιότητες με σκοπό να συνυπάρχουν αρμονικά στο κοινωνικό σύνολο.